Vopsim tavanul? Da sau nu?

Tendința comună și tradițională este cea de a vopsi tavanul in alb sau un ton clar, deoarece ofera o luminozitate mai mare și o senzația de înălțime și amplitudine.
Cu toate acestea, putem juca mereu cu alte culori și putem crea contraste și situații diferite pentru a reînnoi senzatia pe care o ofera spatiul ales.

Culorile și tonurile întunecate, de exemplu, tind să creeze o senzație de spațiu mai mic și să aducă pereții mai aproape. Trebuie să combinam culoarea tavanului cu cea a pereților, astfel încât să creeze un contrast, fiind tonul tavanului cel mai inchis. Cel mai mare dezavantaj este că în încăperile mari poate crea o imagine disproporționată, subliniind lungimea camerei.

Dacă folosim culori în game de albastru, mov sau gri; spațiul va avea tendința să arate mai rece și mai trist. Dimpotrivă, culorile calde, cum ar fi portocaliu, roșu sau galben, vor da bucurie și vivacitate.

Culorile deschise și calde sunt recomandate în special pentru bucătării.

Atunci când alegem culoarea tavanului pentru o cameră, trebuie să luăm în considerare și iluminarea pe care o folosim, deoarece face parte din jocul de culori și senzații. De exemplu, dacă vopsim tavanul roșu într-o încăpere luminoasă, lumina va vopsi spatiul intr-un ton roz, creând un aer feminin, senzual, intens, etc.

Tonul și iluminatul folosit pentru vopsire depind de senzațiile pe care vrem să le transmitem și de tipul de spațiu pe care dorim să-l creăm.
Astăzi, există mii de posibilități în ceea ce privește iluminatul, vopseaua și decorarea încăperilor; trebuie doar să găsiți combinatia perfecta pentru fiecare spatiu.